A Felsővárosi Óvoda Székesfehérvár legnagyobb múltú óvodája. 1886. március 26-án alapították a Székesfehérvári felsővárosi szent Józsefről címzett római katolikus kisdedóvoda egylet tagjai. Az óvodaépület teljes befejezését követően 1887-ben nyitotta meg kapuit az intézmény a kisgyermekek és szüleik előtt, és a működés azóta – az 1972-74 közötti felújítás miatti bezárás kivételével – folyamatos. Családias hangulatú intézményünk kertvárosi övezetben négy csoporttal és 93 férőhellyel működik.

A Felsővárosi Óvodához 2012 szeptemberében csatlakozott tagintézményként az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvoda. A csendes lakótelepi, de mégis a város szívéhez közeli Ybl Óvoda 1965-ben négy csoporttal kezdte meg működését. A később öt csoportosra bővített, kétszintes épületű intézményben a földszinten kettő, az emeleten pedig három csoport működik 126 férőhellyel. Az óvoda elhelyezkedése kedvező hiszen nemcsak a Belváros, hanem kulturális intézmények és szabadidőparkok is elérhető közelségben vannak.

A Felsővárosi Óvoda 2012-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját.

Mindkét óvoda történetének feldolgozása jelenleg is folyamatban van, emlékeink, relikviáink folyamatosan kerülnek fel honlapunkra. Önöktől is várjuk mindazokat a tárgyakat, fotókat, történeteket, melyek teljesebbé tehetik a két emberöltönyi anyagot. Minden segítséget köszönettel fogadunk.